[Dresden Files RPG] Vælg en by

Som sagt er jeg i gang med at læse Dresden Files rollespillet. Jeg er nået til kapitlet City Creation. Det er meningen at man som gruppe skal lave den setting/by man spiller i. Det sker i løbet af en række trin:

 1. Vælg en by
 2. Definere temaer og trusler i byen (tre i alt), lav byens tre aspekter* på baggrund af dem og bestem jer for hvilke slags okkulte væsner og fraktioner der er i byen
 3. Definere lacations og “faces” (vigtige personer)
 4. Lav spilpersoner
 5. Gennemgå og samle det hele

*) Aspekter er egenskaber/særlige karakteristika’er som spiller en helt central rolle i ethvert Fate spil både ift. historien og spilmekanisk. 

baggård

Det første trin er altså at man som gruppe beslutter sig for hvilken by man skal spille i. Og selvom der er lang tid til vi starter vores Dresden kampagne (hvilket jeg er ret sikker på at vi gør), så vil det være meget fint allerede at vælge en by nu. Da forfatterne til rollespillet beskriver at det er en god idé at man læser op på den by man skal spille i. Deres forslag til research (såsom ferierejser til byen og læse skønlitteratur der foregår i byen) er måske lidt højt, men hvis min spilgruppe allerede vælger en by nu er der en større sandsynlighed for at de læser et par wikipedia artikler om bydelene og seværdighederne og lokalhistorien i den by vi vælger.

Det er vigtigt at man ved lidt om byen, da man i fællesskab skal definere byen som rollespilssetting.

De byer som pt. er i spil er mine forslag, men jeg regner med at der bliver meldt flere ind fra spillerne – ligesom du, kære læser, er velkommen til at foreslå os en by i kommentarerne eller foreslå hvordan man bruger de foreslået byer i en rollespilskampagne.

København

stop jydenI bogen foreslår at kan bruge den by man bor i eller en anden by man kender godt. Derudover ville jeg ikke havde noget imod at sætte en kampagne i København, da det er en interessant by historisk mm.
Men faktisk kender jeg overraskende få myter om min egen by. Det ville være interessant at læse op på.

London

I bogen foreslår de også at man vælger en by som alle har besøgt. Jeg er sikker på at alle har besøgt London – derudover er London historie ret interessant – både i antikken og de monster der har levet i byen.
Det ville også være en undskyldning for at læse Neverwhere af Neil Gaiman.

Providence, RI

Jeg kørte en ikke særlig vellykket mythoskampagne i denne by for ikke så lang tid siden. Men jeg har masser af noter til den kampagne og til byen. Byen er fed. Se fx denne post om de forskellige nationaliteter eller den her om geografien i byen.
Derudover er Providence H P Lovecrafts hjemby og det tæller også for lidt 🙂

New York

Jeg kan godt lide USA, fordi alting er der. Alle myter og mystiske væsner kan være flyttet til staterne sammen med de store indvandringer. Det er fedt at man kan have en østeuropærisk jødisk golem til at kæmpe imod en efterkommer af edderkop og tricksterguden Ananse (vestafrikansk).
Få steder er så meget en sammenblanding af nationaliteter som NY. Plus vi “kender” alle sammen byen fra tv.
istandbul

Istanbul

Jeg har fornylig været i Istanbul. Den har en fantastisk historie og er en interessant by i mødet mellem øst og vest. Ydermere har jeg længe gerne ville spille en kampagne hvor mellemøstlig kultur og islam spiller en aktiv rolle. Men Istanbul er ikke kun historie, det er også en topmoderne by.

5 tanker om "[Dresden Files RPG] Vælg en by"

 1. alstrup.jensen@gmail

  Håber I vælger København, den rummer muligvis mest udfordring og er knap så “metropol-agtig” som andre storbyer, men måske dette kan være med til at skabe en anden stemning, samt at indlevelsen bliver 1:1. Det kunne i hvert fald være spændende at følge jeres projekt med at gøre København mørk og dystopisk.

  Et forslag jeg stærkt kan anbefale, er at lade hver enkelt spiller definere enkelte bydele, således de selv er med til at skabe deres eget unikke præg på byen. I min Pathfinder-kampagne har jeg ladet mine spillere skrive forskellige blogindlæg om de enkelte bydele, således en helt mini-setting fremstår. Dette har de været svært begejstret over, og de synes altid det er spændende at vade igennem deres egen bydel, da de ofte har en masse ting de fortolker videre på.Jeg gav hver enkel bydel nogle nøgleord, og ud fra dem skrev de en setting dertil.

  Svar
 2. johs Forfatter

  København er interessant. Kender du den serie der var i Fønix med København by night?

  (jeg kan ikke huske hvilke nr. det var serien var i, men mon ikke folk på RPGforum husker det)

  Jeg ville også synes den lokale tilgang ville være sjov, men det er noget vi finder ud af som hold. Forhåbentlig bringer de andre også byer på banen.

  Dit forslag om at lade hver enkel spiller “eje” en bydel lyder rigtig skæg og fedt. Det er noget jeg vil bruge i en kampagne en dag. Fx har jeg en drøm om en form for piratkampagne der udspiller sig på en række øer (evt. flyvende øer) og der ville det være awesome, hvis spillerne lavede en eller flere øer hver.

  Men i denne kampagne tror jeg at jeg vil følge “reglerne” for hvordan man laver en by og der gør man det faktisk lige omvendt af det du beskriver 🙂

  Hver spiller (herunder også GM’en) finder en til to bydele som hun synes skal med i settingen. Man snakker om dem sammen og går fra en mere generel beskrivelse af bydelen til dens aspekt og dens face.

  Der er meget fælles settingskabelse i Fate og Dresden Files RPG. Jeg glæder mig.

  Svar
 3. Thais Munk

  Fede tanker om at skabe en by til rollespil.

  Personligt ville jeg nok tage Whitehorse i Canada eller en lignende by ift temperaturer. Den er ret lille, men der er noget helt fantastisk for mig i en by med minusgrader helt ned til −52 °C. Enten det eller Montreal, der ikke er helt lige så kold men til gengæld har en decideret del af byen der ligger under jorden.

  Svar
 4. alstrup.jensen@gmail

  Louisiana/New Orleans kunne også være et bud. En stat med tidl. kolonier, slaver, mørke religioner, okkultisme, en konstant fugtig hede og et dystert uhyggeligt landskab. Dette blandet med urban horror kunne være interessant, altså hvordan staten generelt og New Orleans har udviklet sig til at være en setting i Dresden Files… Blot et forslag.

  Svar
 5. Johs

  Montreal og New Orleans er to stærke bud.
  Sjovt nok er der lavet Vampire settingsbøger til begge – og selvom det går lidt imod idéen at kopiere vampyrerne fra disse bøger ind i Dresden, så står der jo også en masse mere generel viden om byen og folkloren i en settingbog.

  Derudover er jeg ret vild med mange af de elementer som bliver sat i spil i Tv-serien Treme omkring New Orleans og oversvømmelsen plus den generelle kultur (som er røvfed i kreolsyd).

  Whitehorse er mere et sted man tager hen på en mission fremfor en base-setting. -52 °C er på mange måder en interessant one trick pony. Men det er en fed setting til et “nu-er-vi-ud-af-byen”-scenarie.

  Tak for de gode bud. Kom gerne med flere.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.