[Providence] Geografi

Jeg er ved at lave en 1938er okkult og pulp’ed kampagne.

Du må meget gerne læse dette indlæg, hvis du har tænkt dig at spille med i kampagnen.

Du kan læse mere om kampagnen her.

 

“Vi former vores bygninger, derefter former de vores characters” Winston Churchill.

 

Jeg ved ikke særlig meget om bygninger og derfor er jeg måske ikke så god til at beskrive dem. Mine beskrivelser er en af de spillederevner som jeg bør arbejde allermest med. Call of Cthulhu handler rigtig meget om stemningsfulde bygninger.

Jeg vil gerne de der bygninger. Det er svært, så jeg tage udgangspunkt i min generelle viden om byudvikling og hvad jeg har kunne læse mig frem til omkring Providences bydele (urbangeografi ligger mere til min faglige baggrund end hus-arkitektur).

Generelt er de amerikanske byer meget fyldte i 30erne. Providence har sit absolut højeste befolkningstal i 30erne og 40erne. Det er der flere grunde til. Først og fremmest vokser tilgangen til byerne indtil 40ernes ”Suburbanization”, hvor forstanderne bliver opfundet og den hvide middelklasse flyttede der ud (læs). I 30erne voksede byerne ekstra hurtigt pga. den økonomiske krise, fordi folk søgte jobs i byerne. Og som jeg har været ind på i det andet indlæg, så slår mange europæiske emigranter sig ned i østkystsbyerne.
Providence er altså meget meget tætbefolket i 1938 og samtidigt byrummet er presset.

Bydelene

Det er ikke anmærket på kortet, men sydøst for byen er Narragansett Bay ud fra bugten løber Providence River op langs byens højreside. På den anden side af floden ligger East Providence, men der kommer vi ikke over. En bred afsnitter af Providence River snitter igennem byen. Ind igennem Fox Point, op omkring College Hills og ind over Downtown og vest på. Denne flod danner en naturligt skel mellem Smith Hill og Federal Hill, mellem Valley og Olneyville.

 

West End

Den vigtigste bydel er West End for det er her spilpersonerne fra. West End er et blandt arbejderklasse/middelkassekvarter. Den sydlige del er mest bygget i Triple deckers, som er tre-etageejendom i træ, og andet forholdsvis billigt byggeri. Her bor irerne, de fransk canadiske og de sorte. I den nordlige del er folk lidt bedre stillet og her er en del en- eller tofamiliehuse med hvide puritanske yankees. I 30erne har hele bykvarteret gennemgået en social deroute. Butikker er lukket og der er flere og flere arbejdsløse.

 

College Hills, Fox Point og Wayland

Providence blev grundlagt i 1636 og er efter amerikanske standarter en gammel by. Det betyder at der i nogle bydele (College Hills, Fox Point og Wayland) er virkelig gamle og uhyggelige byhuse. Hvis vi skal være virkelig nørdet, så er Fox Point den ældste og kendetegnet ved ret bombastiske magtbyggerier i stilarter som Federal, Greek revival og Italianate.

Wayland er lidt nyere med huse, der mere mindes kolonitiden, i stilarter som Queen Anne og Colonial revival. Hvor husene i Fox Point er magtmanifestationer, så er Waylands renere nostalgi.

Forklaring af Queen Anne-stillen

 

College Hills er kendetegnet ved Brown University, klassiske bygninger (også ret nostalgiske – denne gang den mere Victorian*) og at Lovecraft er fra denne del af byen.

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal bruge Fox Point -bydelen til – udover at den ligger dejlig tæt på havet. Der kommer sikkert til at ligge nogle havneanlæg. College Hills og Wayland er umiddelbart begge mere interessante, fordi man ikke kan lave en Call-kampagne uden et universitet eller gamle nostalgiske bygning (Queen Anne er et sejt navn til en arkitektonisk stilart).

Downtown

Downtown er del af det ældre Providence, men det er også meget andet. Jeg tænker en hel del kommer til at foregå der og at jeg vil lade bydelen være udtryk for forretningscenter og kapitalstrømme. Arkitekturen er Art Deco og de bløde formers magtbastioner. Der er banker, der (også) på dette tidupunkt er en del af landets problemer snarer end løsninger, og kontorbygninger, befolket af nervøse grå kontormus.

The Bank of America Building, Downtown

Turk's Head Building, Downtown

 

En del af Downtown ligger syd for floden: The Jewelry District. Her arbejder en del personer med jødisk baggrund. Nogle af dem bor i Downtown, men de fleste der arbejder der bor i Summit (kaldt Hope på kortet), en nordlige bydel. Det gælder især dem med russiske rødder. Det sydlige del af Downtown har små gader, har lavere bygninger og giver en følelse af noget fortættet og hemmelighedsfuldt.

Hope, Federal Hill og Elmwood

Summit er et fattigt kvarter med tæt og billig konstrueret Triple deckers tæt stuvet sammen og med hvad der af følger af brandfarer. Befolkningen har i høj grad jødisk og østeuropæisk baggrund.

Federal Hill er et andet interessant område. Det er Providence Little Italy, med små en og tofamiliehuse og et hav af restauranter. Det er her mafiaen hører hjemme.

Den del af Elmwood er ligger op imod West End er et industrikvarter, hvor det går mere eller mindre god. Der er en del nyere 20er tekstilfabrikker, der er gået neden om og hjem. Der sker ting i de forladte fabriksbygninger om natten.

 

 

*) Jeg er ked af det, men middelbart kan jeg ikke kende forskel på Queen Anne og Victorian som stilarter.

Kan du Oliver?

En tanke om "[Providence] Geografi"

  1. Oliver Nøglebæk

    På med arkitekthatten. Du skal ikke være ked af det Kaptajn Pulp, det kræver et trænet øje at huske forskel.

    Det lette måde at trække hovedet ud af de tossede monarkistiske anglofone stilbetegnelser og kalde dem ved deres danske navne: Dronning Anne = Barok, Viktoriansk = Historicisme. Forvirringen kommer selvfølgelig af at historicismen bestod i at stjæle fra alle tidligere stilarter, inklusive barokken. Og så endnu mere af at Queen Anne barokstilen ikke optræder nær så ofte som eksempel på den originale arkitektur, som i utallige værker fra slutningen af 1800-tallets historicisme. Specielt i Amerika, hvor den kun optræder som historicistisk plagiat.

    Jeg prøver lige at trække en primer i østkystarkitektur ud af hatten til dig, med fokus på Lovecraft brug.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.