Providencemythos

Spoiler alert:

Hvis du har tænkt, dig at spille med i min kampagne bør du nok ikke læse videre.


Som jeg skriver her så vil jeg bygge mine bipersoner og monster og spillet imellem dem og spilpersonerne på stereotypiske logikker. Med andre ord vil jeg beskrive min kampangeby Providence ud fra magtkampe mellem stereotypiske væsener fra plup og horror. Disse utyske skal i bedste postmoderne gainmanske forstand udspringe fra Providences kulturelle sammensætning.

Så hvad giver Providence i 1938?

New Englands egen historie

H.P. Lovecraft som sagt er Providence hjemby. Derfor er det helt rimeligt at inddrage hans mythos. Jeg kender den ikke så godt, da jeg ikke har læst noget af ham, men jeg har tænkt at lade tematikker fra hans fiktionsunivers gå igen i min kampagne.
Fx er en, historisk korrekt, voldsom oversvømmelsen af Providence i slut 1938 en meget central og okkult begivenhed i kampagne. At der kommer ondskab fra havet skal være et gennemgående tema (hvilket er ret meget H.P.L).

New England er kendt for hekse! (Salem ligger lige rundt om hjørnet) Så vi skal klart ha’ nogle hekse med. Som udgangspunkt vil jeg forsøge at bruge de tre kællinger (datteren, moderen og oldemoderen), som vi kender fra Shakespeare. Andre hekse som komme hen af vejen. Måske endda en troldkald.

Satan og dæmoner. Begivenhederne i Salem handler også puritansk frygt for djævel. Så lad os få nogen af dem i spil.

…også skal vi ikke glemte at ikke bare en god del af de amerikanske top universiteter ligger i New England. Der er masser af forsker der kan forske i forbudt okkult viden. Det er jo 30erne.

Indvandringen, nissen flytter jo med

De første var englænder. Med dem kom Britisk imperialisme og opgøret med det. Der kom mærkelige former for protestantisme (fx puritanerne fra Salem). Også betyder englænder også Pendragon-mytologien. Hvad har jeg glemt?

Efter englænderne (i starten af 18-) kom irerne, tyskerne, svenskerne, italienerne, portugiserne og canadierne (som vel er en slags franskmænd).

Derefter (i 1920erne) kom der flere portugiser og italiener. Ligesom der kom polakker, litauer og (øst)jøder.

De mest centrale af dem er – for mig – irerne, italienerne og jøder:

Irisk folkemytologi med skiftlinge og den keltiske åndeverden. Der er måske guld for enten af regnbuen, men ham du hugger det fra spiser småbørnsmaver til morgenmad. Under broerne bor der trolde og hvilket holder antallet af hjemløse nede på trods af den økonomiske krise.
I 1932 er kidnapningen af Charles Lindberghs søn (også kendt som the Lindbergh Baby) – hele den sag lugter langt væk af feer. Drengen bliver nappet i New Jersey, hvilket geografisk er tæt nok på New England til det er ok at havde med.
Derudover er der de irske gangster og det bringer os videre til italienerne.

Italien betyder for det første mafia og jeg er vild med mafiahistorier. Vi starter spillet fem år efter forbudstiden er ophørt, så vi snakker anden periode i den amerikanske mafias historie. Der er Don’er der blevet rigtig rige under forbudstiden og har fået bygget nogle store organisationer op. Providence-gangster Raymond Patriarca kommer ud af fængslet i 1938 og er up and coming på det tidspunkt. Patriarca bliver nok en central biperson.
Derudover betyder Italien død. Er der noget med Italien og genfærd og udøde generelt? – eller husker jeg forkert. Der i alle fald noget med italienerne og hekse. Jeg forsøger at holde Norditalien ude på nuværende tidspunkt, fordi byer som Venedig indeholder helt andre sæt af logikker.

Både Irland og Italien er katolske lande og jeg glæder mig til at beskrive den (næsten åbenlyse) profascistiske katolske kirke i slut30er. Hvilket bringer os til jøderne.

Jeg elsker jødedommen. Jeg elsker forestilling om at Gud ikke nødvendigvis er god, men de har en aftale med ham. Jeg elsker golems og kabbalisme. Jeg elsker at det jødiske folk er en (13?) stamme(r) mere end det er en trosretning. Også elsker den Will Eisners beskrivelser af det jødiske samfund og det vil jeg hugge mega meget fra.

Måske skal der være en jødisk gangster eller to med. Kan man få for mange gangster?

De andre

Jeg forestiller mig at efterkommere af tyske indvandrer holder rimelig lav profil i 1938, men man kan ikke kører en Plupkampagne uden nazister. Okkulte nazister vel og mærket. Måske er der også plads til noget Brødre Grimm folklore, måske.

Svensker betyder vikinger. Hvordan de passer ind ved jeg ikke helt. Fordomme er jo svære når det kommer (for) tæt på.

Udover at de opdagende verden og er glade for pølse og fisk ved jeg ikke ingenting om portugiserne. Jo, jeg er ret vild med Blod Bryllup, men hvordan jeg får fedtet den ind i en New Englandsk settting ved jeg sgu ikke. Det er vel en slags (endnu mere) grim Romeo+Juliet fortælling.

Polakker er noget med fagforeninger og måske da noget med varulve. Fagforeningsvarulve i 1938 USA er et rimelig sejt koncept.

Hvad kan litauer og canadier? Måske bliver de ikke så centrale.

Opsummering:

 • Lovecraft (og noget med vand).
 • Hekse, dæmoner og puritaner.
 • Okkult forskning udi den forbudte viden.
 • Vi har imperialisme.
 • Pendragon.
 • Skiftlinge, feer og trolde.
 • Gangster (italienske!, irske og jødiske, måske)
 • Genfærd.
 • (Profascistisk) Katolicisme.
 • Golems.
 • Kabbalisme.
 • Nazier.
 • Vikinger (og nordisk mytologi?).
 • Blod Bryllup.
 • Og Polske fagforeningsvarulve.

Hvad mangler jeg?

4 thoughts on “Providencemythos

 1. Kristian Lund

  Satan må gerne være ham der der møder folk på en crossroad og bliver franarret deres sjæl – men reddes af noget så amerikansk som retssystemet! (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Devil_and_Daniel_Webster)

  Nazi = konservative = højkultur = storindustri

  Lovecraft er også noget med at være forurenet i krop, sjæl og kultur – sygdom, indavl, mørke fremmede har alt sammen noget at gøre med det uforklarligt onde (ja, gerne fra havet).

  Providence betyder forsynet – der må gerne være lidt spådom med, eller (som det også betyder) noget om at “gud har en plan”, opretholder og styrer verden. Eller at han ikke gør…
  Som sædvanlig er den jødiske udgave meget sejere – ham her forudså tydeligvis cooincidental magic: http://en.wikipedia.org/wiki/Divine_providence_(Judaism)#Nachmanides

  Ift. Pendragon, er der selvfølgelig tåber der mener at Avalon er Amerika – altså at Arthur er såret et sted i USA og vil vende tilbage og redde Britanien (!) når krisen kradser. En sagnkonge allieret med feer der vil redde England fra nazisterne, men måske gerne lige fikser den der koloni-fadæse også?

  Svar
 2. Pingback: [Providence] Imperia < Sort Forsyning

 3. Pingback: [Providence] Juno < Sort Forsyning

 4. Pingback: [Providence] Fedronningen < Sort Forsyning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.