9: Elvere glemmer, Dværge husker

Der er en låge og bag den er der non-human psykologi – nærmere bestemt hukommelse.

wfrp_loreI Apocrypha Now, som er skrevet til 1st ed. og sådan ca. er en fantastisk ressource, er der et afsnit der hedder Non-Human Psychology. Heri kan man læse at elvere kun skal sove hver 3. nat, men når de gør sletter/glemmer de alle minderne af oplevelser, som er uvæsenlige at huske eller som er ubehaglige. Glemmeprocessen hedder Bran Wa Shin. På den måde bliver elverne en slags nietzscheanske übermensch, de går ikke rundt og fortryder handlinger eller nager sig ved ubetydelige ting gjord imod sig. De glemmer simpelhen det dårlige og får aldrig traumer. Selvom om noget forfærdeligt skete er elveren, efter hun har slettet mindet om det, ligeså friske på livet som før det skete. Hvilket gør dem til de livsnydende tossehoveder, som man elsker at hade/hader at elske.

Modsat elverne forsøger dværgene at huske alt – især erfaringer og ry/omdømme. Dværge klynger sig til deres disse, for hvad der end sker, om minen løber tør eller whatnot, så kan man ikke tage dværgens egenskaber, ry og ære fra hende. Dette binder dværgen på en helt anden måde moralsk end elveren. Det er blandt andet derfor dværge har det med at påtage sig trollslayer-bod, hvis de har handlet æreløst eller fejlet groft. Nietzsche ville kalde det for slavemoral, fordi det handler om ære og synd, men om Nietzsche ville bruge disse ord til en dværg (og overleve at gøre det) fortæller historien ikke noget om.

2 thoughts on “9: Elvere glemmer, Dværge husker

 1. Thais Munk

  “Jeg skal ved Grungni lære dig at filosofere med en hammer!”

  Apocrypha Now (og 2’eren) er nogle ret interessante bøger, for i nogle af dem er de dejligt langt fra hvad figurspillet senere gjorde ved settingen. Jeg er dog ikke så begejstret for elvere-kapitlet og ideen om at de kan fjerne minder, men der er heller ikke nogen af mine spillere der nogensinde har spillet elvere (faktisk var der en, men det var en fiasko af dimensioner. Jeg meldte dog bagefter ud at jeg helst ikke ville have nogle elvere og ingen af spillerne brokkede sig over det). Jeg har lige genlæst kapitler om racerne og dværge og halfling-kapitlet er sgu også ret sweet.

  Svar
  1. johs Forfatter

   🙂

   Sjov historie. Som udgangspunkt spiller vi mennesker når vi spiller Warhammer. Hvis jeg er spilleder kan man måske godt bistikke sig til at spille dværg eller hobbit, men aldrig elver. Det er fordi jeg gerne vil lade elverne være mystiske og det er de ikke, hvis Jonas spiller en.

   Det med hukommelsen synes jeg er bomben, fordi det netop ikke blot gør elver til mennesker med sjove hatte. Hobbit-kapitlet er fint, men også lidt kedeligt fordi de principlet set bare er Tolkien-hobbitter og der ikke er så meget nyt under solen.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.