Trediveårskrigen

Jeg er helt vild med det der historie og kunne godt tænke mig at spille en historisk rollespilskampagne.

 

Efter at have vinduesshoppet lidt i historien og været omkring det Antikkens Rom (ved Gaius Marius’ tid), Babylonien (omkring Nebuchadnezzar), Wrocław (som Norman Davies beskriver den) og selvfølgelig Myra 1087 har jeg valgt at lave en kampagne sat i Providence 1938, men i en drømmeverden hvor jeg og mine venner er bygget af tid og overskud spiller vi også en kampagne der udspiller sig rundt omkring i Europa under Trediveårskrigen.

Der er så meget på spil i den krig:

Overgang fra en historisk periode til en anden, Europa bliver tegnet op på ny og begynder for alvor at ligne noget vi kan genkende i dag, mange slags konflikter på spil (der er ikke kun de religiøse, men også de politiske, de kulturelle og ikke mindst de økonomiske <- penge og rigdom er stadigvæk den primære grund til strid) – også synes jeg det er en kampplads med plads til både det grimme og det noble på samme tid.

 

Trediveårskrigenkampagne i punktform:

  • Jeg tænker det som et rollespil, hvor vi både hopper i tid og sted, hvor man spiller flere spilperson der er knyttet til hinanden på på kryds og tværs.
  • Vi skal rundt omkring de forskellige klasser i senmiddelalderen (fattige, bønder, lavadlen, fryster, gejstlige og det begyndende borgerskab).
  • Krigen var (også) en konflikt omkring tro. Tro skal være bygget ind i spillets mekanik.
  • Der skal være politiske kampe , voldelige dramaer, filosofiske skandaler og højstemte diskussioner: Generelt mere grimt end plupet op, men ikke fri for de helt store.
  • Spilpersonernes handlinger skal kunne ændre historiens gang.

Umiddelbart kan jeg spille det i Savage Worlds, Drager Og Dæmoner, Warhammer eller The Shadow of Yesterday.

Tanken er ikke ny, men blev genopfrisket, da jeg læste om hvorfor Thais elsker Warhammer.

10 thoughts on “Trediveårskrigen

  1. johs Forfatter

    Hmmm… jeg har læst lidt om det på story-games og det er et interessant spil. Tænker det er lidt universalis-artigt? Glæder mig til at hører om det.

    ‘No GM. No prep.’ lyder dog ikke helt som jeg søger. Hvis det hele er noget vi skal finde på imens vi spiller, sammen, så skal alle vide åndssvagt meget om Trediveårskrigen. Det er nødt til at være et spil, hvor en spiller kan være formidler (eller hvor man deler formidlerrollen iblandt sig).

    Svar
  2. Morten Greis

    Sjovt, jeg havde også Microscope i tankerne, da jeg læste Johs’ indlæg 🙂

    Men jeg har ikke den store indsigt i spillet endnu og håber at få læst noget mere om det.

    Svar
  3. Søren Hjorth

    Tredveårskrigen er en helt fantastisk tidsperiode. Regner du med at spillerne skal tage del i selve de militære handlinger? Eller skal de bare mærke historiens vingesus?

    Hvis det er det første, så kan jeg anbefale dig at kigge nærmere på spillet “Duty & Honour”

    http://rpg.drivethrustuff.com/product_info.php?products_id=58749

    ,som dog er sat historisk i Napoleonskrigene, men sætter fokus på at fortælle historier fra alle synspunkter i hærenheden, fra kommandanten, til sergeanten og ned til fodtussen.

    Har selv haft nogle tanker om at placere en kampagne i Trediveårskrigen, omhandlende hemmelige selskaber og konspirationer henover Europa.

    Svar
  4. johs Forfatter

    Morten, lad os lade en episk/strukturalitsk storygamegruppe, hvor vi spiller episke og strukturalistiske story games a la Microscope og Freemarkedet.

    Søren, Hej! Duty & Honour lyder interessant, kender du det? Jeg kommer til at tænke på tvserien Hornblower, men det er ikke en dårlig ting 😀

    Hvad mener du med at læse det sidste i dokumentet?

    Jeg har kun lavet planeter til diaspora i FATE. Det var sjovt nok, men jeg kender ikke så meget til systemet. Hvad kan det?

    Svar
  5. Morten Greis

    Hej Johs.

    Den er jeg med på. Jeg har længe gerne ville prøve at spille noget, der udspiller sig hen over en episk skala, så man kan spille Stiftelsen eller Klit eller anden Space Opera, historisk drama eller noget tredje på ordentlig vis.

    Svar
  6. johs Forfatter

    Det siger jeg sgu top til!
    Så længe jeg ikke behøver at ha’ læst Asimov eller Herbert 😉

    Svar
  7. Søren Hjorth

    Jeg har selv spillet lidt Duty & Honour (1 session), men har det meste af min info omkring det fra en “actual play” report på rpg.net, som virkelig sparker røv

    http://forum.rpg.net/showthread.php?557662-Duty-amp-Honour-Yorkshire-s-Rifles

    At sammenligne det med Hornblower er ikke helt dumt, men det har et søster-spil, “Beat to Quarters” der handler mere om flåden, end “Duty & Honour” der handler om hæren. Lidt mere hen i retning af Sharpe serien, der har Sean Bean i hovedrollen.

    FATE er et system der giver alle karakterene narrativ lighed, selvom de har vidt forskellige roller at spille, hovedsagligt i form af at alle karakterene har tilknyttet beskrivende sætninger, som har en spilteknisk effekt. Ikke revolutionærende, men nemt og satans sjovt.
    Har personligt brugt det til at køre en Dresden Files kampagne, og en American Gods-ish spilgang.

    Svar
  8. Morten Greis

    @ Johs: Tsk tsk …

    @ Søren: Kunne vi ikke få nogle rapporter fra dine erfaringer med FATE? Jeg overvejer at tage det i brug til en Fading Suns-kampagne, og det ville være interessant at læse dine erfaringer med spillet.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *