[3. dec] København 1688

Adledet af denne radioudsendelse om det første politi i Danmark 1682 (hør den), af tegneserien Marvel 1602 og måske lidt af den virkelig dårlige tv-serie Heros har jeg fået utrolig meget lyst til at spille historisk superhelte rollespil.

Scenen skulle være København 1688-89 og i bedst world of darkness-stil skulle scenariet handle om overgangen fra menneske til supermenneske. Der skulle selvfølgelig være okkulte undertoner, men det skulle ikke fylde det hele.

Slutningen af 1600tallet er interessant. I 1684 er pirat-tiden (the Age of Buccaneers) endelig afsluttet. Isaac Newton har udgivet Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica og dermed opdaget tyngeloven som fysisk princip og formuleret de tre newtonske fysiske love. Fysikken er for alvor i gang som videnskab. Den carteske rationalisme er stadigvæk hipt filosofisk (meditationerne over den første filosofi udkom i 1641), men Hobbes’ Leviathan er også udkommet allerede i 1651. Ligesom empirismen venter i kulissen (Locke skyder empirismen i gang i 1690 – blandt andet inspireret af Newton), vi må gå ud fra at han i 1688 sidder og skriver på det og hans politiske hovedværk der udkommer i 1689.

Jeg mener det videnskabelige idehistorie er rigtig vigtig for superheltegenren, til dels fordi den er så glad ved pseudovidenskabelige forklaringer og til dels fordi der gerne må være et minimum af grundforståelse af videnskabens love for at det fantastiske ved heltene bliver endnu mere fantastisk. Samfundsmæssigt er det interessant med den idehistoriske tresiders konflikt mellem de liberale frihedsrettigheder (Locke), den moderne forestilling om totalitarisme som garanti for individets rettigheder (Hobbes) og en ældre forestilling om kongens naturlige suverænitet.

Her er der ikke helt nok historisk baggrund til at jeg kunne kører en kampagne, fx skal vi også vide lidt om hvordan København og dens beboer ser ud anno 1688, men det er en start. Et kort kunne være rart. Også skulle der selvfølgelig også nogle superhelteevner i spil som spilpersonerne langsomt opdater og skal forholde sig til.

Derudover ved jeg ikke helt hvad kampagnen handle om, men den skulle helt sikkert ende med branden på Sophie Amalienborg den 15. april. Det brænder under en operaforestilling i anledning af kongens fødselsdag, og 170 mennesker, en stor del af byens højeste borgerskab, mistede livet. Sejt!

16 thoughts on “[3. dec] København 1688

 1. Uffe

  Lad os bytte et podcast og en scenarieidé.

  Jeg roder rundt ca. 100 år senere end dig.
  Scenariet handler om menneskers værdi. Hvor lidt et menneskeliv er værd i det gamle samfund fuld af skidt, møg, åbne kloaker og dertil hørende sygdom. Og hvor lidt et menneskeliv er værd i det nye samfund fuld af læger, videnskab, og deraf følgende forsøg.

  Der eksisterer anatomiske tegninger af en gravid kvinde der er blevet obduceret. Man obducerede henrettede forbrydere, men der er aldrig blevet henrettet gravide kvinder.

  Spillet fokuserer på en kvindes liv, graviditet og død. Hun indskrives på et fødselshospital (hvor enlige kvinder kan føde), hjælpes af lægerne, lever, dør (hvordan?) og obduceres.

  Hvordan hun lever, drømmer og dør er det spillet drejer sig om.

  Podcasten der startede idéen: http://thirdear.dk/arkiv/garden/

  Svar
 2. Kristoffer Apollo

  Det lyder som en fed idé, Johs. Må jeg være med?

  Jeg vil så lægge yderligere 100 år til og foreslå slutningen af 1800-tallet som en fed setting. Social kaos, folkevandring, industrialisering, konflikt mellem samfundslag, provisorietiden i Danmark. Ville også gøre sig fint som superheltesetting.

  Svar
 3. johs

  Uffe: Jeg skal også se at få hørt det der 3ear.

  Apollo: Du må altid være med. Provisorietiden er jeg selv meget meget glad for.

  Estrups blå gendarmer, Venstres riffelforeninger, samtidigt er folk som Pio i USA pga. det politiske klima i DK. Det er så fedt!

  Svar
 4. Kristoffer Apollo

  Og hvis man kigger til udlandet, er der nogle vildt fede settings i fx London og New York i samme periode. Totalt kaotiske storbyer, hvor alt kan ske, mens myndighederne forsøger at lade, som om der er orden, fordi de kan udøve hårdhændet kontrol med folk.

  Svar
 5. Morten Greis

  Men hvornår har det nogensinde standset Marvel eller DC? En helt er kun død, indtil næste genoplivning, og han forbliver kun død, så længe ingen genopliver ham.

  Det vil være helt inden for genrekonventionen at genoplive dem i en 1800-tals-version eller lave en Jord-2-version, der udspiller sig i 1800-tallet, eller en tilsvarende “hvad nu hvis?”-historie.

  Svar
 6. Peter Dyring-Olsen

  Når I nu er ved et rykke op i tiden omkring Jack The Ripper, så vil jeg lige nævne, at der er en teori om, at morderen tog til USA efter mordene (eller muligvis mellem nogle af mordene)… Måske værd at rode lidt i?

  Svar
 7. Kristoffer Apollo

  @Morten: Nu var det heller ikke firefarvede superhelte, vi lavede, så det argument holder ikke 100 procent. Du kan ikke genoplive dem inden for genrekonventionerne, ej heller lave en Jord-2 … men du kan godt genskrive dem i en helt anden version af historien, fx i en anden tid. 🙂

  Svar
 8. johs Forfatter

  Jeg ville faktisk nok heller lave Bendis’ Torso som rollespils adaptation, hvis jeg skulle lave noget Jack The Ripper artigt.

  Hvis jeg skulle lave en 4er af super heros ville jeg lave det a la Marvel 1602. Altså ikke de samme helte, men nogle der ligner (utrolig meget). Men jeg ville nok starte med skrive til Seb’ og Kris’ og hører hvordan I havde det med ideen (og om I ville være med).

  Svar
 9. Kristoffer Apollo

  Det ville jeg have det fint med, hvis scenariet bare respekterede den overordnede flavour i Superheroes.

  Svar
 10. Pingback: [23. dec] Weckers Bykort < Sort Forsyning

 11. Pingback: Hafnia 1761 < Sort Forsyning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.