Ars Magica fate hack

Forhistorie

Jeg har fået lov til at købe Rasmus’ Ars Magica bog, hvilket er dejligt eftersom jeg for nogen år siden gav min egen til Kristian, men siden er flyttet til en større lejlighed med plads til en Ars Magica grundbog. Derudover er Rasmus’ 3. udgave, som jeg har et lidt nostalgisk forhold til, eftersom det er en den eneste udgave jeg har spille, og den jeg gav væk er 4. udgave. NB: Jeg har ikke Ars Magica grundbogen pt., så dette er lettere akademisk.

Jeg ved ikke hvilken udgave der er bedst og er også lidt ligeglad, for jeg kommer ikke til at bruge Ars Magica systemet. Det er verden jeg gerne vil bruge. NB: På et tidspunkt! Bruge på et tidspunkt, that is.

MythEuro

Et hack!

Ideen er at bruge Fate/Dresden Files til at power en Ars Magica kampagne. Ars Magica handler om troldmænd og deres venner – alle spiller begge dele – i en mytisk middelalder. Dette setup skal hacket kunne håndtere og det forudsætter en række underpunkter fra Ars Magica.

 

Grundlæggende magisystem

I Ars Magica bruger man et “Verb/Noun” system når man kaster magi. Alle formularer består af et latinsk udsagnsord: Creo (Jeg skaber), Intellego (Jeg opfatter), Muto (jeg ændre), Perdo (Jeg ødelægger), Rego (Jeg kontroller) og et latinsk navneord: Animal (alt biologisk, der ikke er mennesker og planter), Auram (vejrelementer, der ikke skal bruge væske – altså lyn og vind), Aquam (væske, dog minus blod), Corpus (menneskekroppen), Herbam (alt biologisk, der ikke er mennesker og dyr), Ignem (ild, varme og lys), Imaginem (billeder og lyde), Mentem (følelser, tanker, minder og ånder), Terram (jord, sten mm.) og Vim (kraft).

I Dresden håndtere man magi i to evner conviction og discipline, som man bruger når man skal kaste magi. Det er oplagt at bygge conviction ud med verb’er og discipline ud med noun’er. Måske en til en, da man i Ars Magica har forskellige stats i de forskellige verb’er og noun’er, men enten laver man en særegen evnestige til magievner eller også har man bare lidt flere point til evner end normalt når man er troldmand. Den del er jeg ikke så usikker på.

casale_monferrato_map_018_003

Toldmænd går i hi

I Ars Magica spiller man altid en ekstra spilperson (gerne en af de andre troldmænds ledsagere) udover sin toldmand. Det gør man, fordi ens toldmand skal forske og derfor ikke altid har tid til at deltage i eventyr. Når ens toldmand forsker, så bliver toldmanden bedre til magi. Det er forholdsvis let at lave seje ledsagere i Fate, så det er jeg ikke bange for. Jeg skal dog lige overveje, hvor meget og hvordan toldmænd stiger i magi evner eller får anden dims i disse perioder, hvor de forsker.

Der er indtil flere undersystemer til toldmændenes forskning i Ars Magica (tror jeg, det er lang tid siden jeg har kigget på det), måske kan man hugge og forenkle nogen af dem?

 

Formulaic spells and Spontaneous spells

I Ars Magica er der formulaic spells and spontaneous spells. Når man har en forberedt og kender den magi man vil kaste, er meget lettere at lave store effekter, hvis man ”bare” skal skabe en masse ild hurtigt, men ikke har forberedt det er det sværere. I Dresden Files har man også to forskellige måder at lave magi, nemlig thaumaturgy and evocation. Jeg er ikke super skarp på alle detaljer i thaumaturgy og kan ikke 100% huske den mekaniske forskel på formulaic spells and spontaneous spells, men jeg tror at man kan sidestille evocation med spontaneous spells og thaumaturgy og formulaic spells uden de store problemer (håber jeg).

Hvad har jeg glemt at forholde mig til?

5 thoughts on “Ars Magica fate hack

 1. Thais Munk

  Det ser sejt ud. 🙂

  Mine umiddelbare tanker (så meget Ars har jeg heller ikke læst): Hvad med arcane connections og de forskellige huses fordele?

  Svar
 2. Rasmus Nord

  Ville elske en lang Ars Magika kampagne, men ikke nødvendigvis med Fate. Tror det kræver en lang horisont, da man måske kun spiller sin troldmand en ud af tre spilgange, eller hva nu 🙂 Har dog aldrig rigtigt spillet det.

  Svar
  1. johs Forfatter

   Fedt Rasmus!
   Det trækker også i mig for at spille Ars i Ars Magica, men jeg er virkelig bekymret over hvor komplekst systemet er og at, hvis man skal spille det, bør man nok vælge 5. udgave, da den skulle være strømlinet.

   Svar
 3. Haakon

  Hei, som mange års veteran av Ars Magica må jeg si at min gruppe har mer eller mindre gitt opp systemet. Vi har snakket om å forenkle systemet, men for min del så mener jeg at det hadde vært bedre å bruke Fate (e.g. Dresden Files). Jeg elsker settingen, jeg elsker forsåvidt også magisystemet (selv om det burde forenkles), men resten av systemet liker jeg ikke. Det er for “gammeldags”.
  (Jeg fant denne posten når jeg søkte etter om noen hadde laget en hack av Ars Magica til Dresden Files.)

  Jeg tror man må gå for å å ikke kopiere magisystemet, men allikevel beholde “følelsen” av det. Kanskje beholde teknikkene og formene men basere spontanmagien på evocation og ritualmagien/item creation på Thaumaturgy. Man må oversette template systemet å lage en Hermetic Magi” og modifisere City Creation til Covenant Creation.

  Uansett det er en stor jobb, men jeg tror det ville vært verdt det.
  Haakon

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.