[MG 1] I det tidlige forår

I går jeg endelig spillet Mouse Guard. Vi var Ask, Asger, Asger, Aslak, Jonas og jeg. Vi spillede i Jonas’ nye smukke køkken i Ellen og Jonas’ lejlighed på Østerbro. Vi spillede intro-scenariet: Deliver the Mail, hvortil der hører fire præ-designede spilperson, så man hurtigt kan komme i gang. (Hov, er der er noget galt med antallet af spillerne og spilpersoner? – jo).

.

Forberedelse

Jeg var spilleder og havde feberlæst næste hele systemet. Min svigerfamilie er på besøg, så i stedet for at læse det ret centrale afsnittet om traits tog jeg i dyrehaven. Det gik fint dog alligevel. Jeg smuglæste undervejs og slog mange gange op i grundbogen (som jeg var den eneste der havde læst i). Ellers hvad jeg læst scenariet, udfyldt et GM-skema med informationer om spilpersoner og bedt Asger S printe de præ-skreven spilpersoner. Da der i scenariet som sagt kun er fire spilpersoner og vi var fem, så spillede Ask Tenderpaw’en Sloan fra Trouble in Grasslake, et andet intro-scenarie.

Vi brugte lang tid på at jeg forklarende reglerne og Mouse Guard-universet. Ift. universet, så hjalp det at både Jonas og Asger S. havde haft lånt mine Mouse Guard tegneserier og derfor kendte det. Alligevel synes det lidt svært at komme over den pukkel at man spiller MUS. Vi snakkede en del om hvordan mon mus ælde dejen til Lockehavens berømte frugtbrød med deres mussepoter. Ligesom at spillerne synes det var mærkeligt at man kunne havde et spil som mus uden dyr som katte, rotter og mennesker.

.

Handlingen

Meget kort handler scenariet om at mussevagterne skal bringe post ud til den fjærtliggende by Gilpledge. Det er tidligt forår, koldt – men klart vejr.

Spillet gik det som det skulle. Asger N der spillede tenderpaw’en Robin fejlede sit pathfinder test. Der opstod dermed et Animal Twist – hvor vores helte mødte en ravn, der ville hugge deres post. Jeg var usikker om hvor stor ravnen var og iflg. spillets regler kan dyr ikke dræbe dyr, der er meget større end dem selv. Det systemet er opdelt i størrelseskategorier og et andet dyr må ikke være mere end en størrelseskategori for at man skal kunne nakke det. Jeg besluttende mig for at musene godt kunne dræbe ravnen – så stor var den heller ikke.

Kampen blev spillet som en konflikt – hvilket i MG-termer – betyder en komplekst og længere varende udfordring, hvor både spillere og spilleder slår en masse terningeslag. Endvidere kan man opdele aktørerne på hold. Reglerne fraråder simpelthen hold på mere end fire aktører og da vi havde fem spilpersoner, så delte spillerne sig op på to hold (et af tre og et af to). Det virkende utrolig godt. Ravnens mål med konflikten var at hugge postsækken. Holdet med tre mus’ mål fra at beskytte postsækken og musse-hold nummer to’s mål var at dræbe ravnen. Systemet var overraskende godt til at håndtere konflikter med flere ”hold” og dermed med seks aktører. Mussehold 2 (dem med to mus) dræbte ravnen – samtidigt med at ravnen fik rykket hårdt i postsækken. Musse-hold 1 endte derfor med at være trætte efter den hårde kamp.

Næste morgen var de tre mus stadigvæk ikke friske, men patruljen opdagede at de var tættere på Gilpledge end de troede. De gik ind i byen og givet posten til magistraten der stod for selve uddelingen. Her mødte de snedkeren Martin som ville havde dem til at rejse ud i væselland efter hans oldemoders gyngestol. Denne konflikt er i scenariet beskrevet som et længere argumentationskonflikt – der udspilles med de samme mekanikker som i kampkonflikter – men jeg valgte at gøre det til en simpel forhindring, der kunne afgøres af et terningeslag, hvor jeg slog for Martin imod Asger S som slog for hans spilperson Dain. I MG kan man hjælpe hinanden og det sjove var at i denne konflikt hjalp to af vores helte Martin. Quentin og Robin ville nemlig gerne på eventyr pga. henholdsvis deres belief og goal. Dain fik hjælp af de sidste to vagter, der støttede hans position. Asger slog med seks terninger og jeg slog med fire – men vi slog begge fire succeser! Og Asger valgte at bruge et af hans traits – rational – imod sig selv, så Martin vandt diskussion. Martin fik, næsten ved et tilfælde, bevidst hvordan en rejse ud i væselland var en logisk konsekvens af Dains argument.

Her sluttende spillederturen – og spillerturen startede.

Asger S havde tre tjeks og resten havde et. Nogle bruge deres tjek på at komme af med deres træthed – det lykkes for to ud tre. Nogle købte kort og vogne til turen ud i væselland. De klarede dog ikke deres slag, så uden at vide det var det noget bras, de havde købt og disse to ting ville skaffe dem problem senere (vi havde ikke tid til at spille twist’ene – så de kom i spillederbanken). Til sidst købe Dain noget ræveduft – som skulle kunne skræmme væsler væk. Han klarede heller ikke sit slag, men i stedet for et twist, så tabte han blot en i resources. Denne del af spillet blev spillet hurtigt, men det virkede fint.

.

Afslutning

Vi forlod patruljen her – hvor de var på vej ud i det ukendte. Næste gang laver vi nye spilpersoner, som vi skal spille i en længere kampagne. Men vi uddelte rewards, de point kan spillerne overførere til deres nye spilpersoner, hvis de ønsker det.

Gæt hvad deres nye patrulje første opgave er.

.

Refleksioner

Vi var alle meget begejstret over systemet. Der var dog særlig en forhindring, vi skal være opmærksomme på.

Vi var meget fokuseret på reglerne og derfor var beskrivelserne ikke helt i skabet, hverken i og imellem konflikterne. Ligesom at jeg ikke gav nok plads til små- og dramaspil mellem konflikterne. Det til gengæld noget vi vil arbejde på og som nok skal komme, så længe vi alle er fokuseret på det. Fordi der ikke var så meget drama- og karakterspil var spillerne heller ikke så opmærksomme på deres beliefs, goals og instinct plus at udspille deres traits (og ikke kun at bruge dem mekanisk). Konklusionen var at vi skal blive bedre til systemet, så det ikke larmer så meget. Det er dog en fantastisk motor.

Ellers bemærkede Aslak meget fint at opdelingen mellem spilleder- og spiller-tur faktisk ikke var så anderledes end opbygningen af traditionel fantasy kampagnespil (man tager ud og løser opgaver, hvorefter man bagefter i landsbyen (og især i dens kro) kan fedte rundt med sine egne projekter). Det er bare formaliseret i MG.

Jeg glæder mig meget til at lave nye mus næste gang – her er den primære udfordring at fire ud af fem spillere gerne vil spille tenderpaws.

3 tanker om "[MG 1] I det tidlige forår"

 1. Per

  Super cool! Jeg har samme erfaring md systemet: det virker fantastisk, og netop fordi det er så godt kan det godt tage for meget over i forhold til beskrivelse og rollespil. Det er dog helt sikkert noget der forsvinder gradvist i forhold til deltagernes kendskab til hvordan systemet virker. At fokusere mere på Beliefs etc vil helt sikkert hjælpe til.

  Svar
 2. johs Forfatter

  Ja. Jeg forestiller mig at der er et (i mangel på bedre ord) dialektisk forhold mellem Beliefs, Instinct, traits og rollespil.

  De kan opbygge hinanden gensidigt.

  Morten havde et problem med at hans mus fik for mange conditions. Det var ikke vores oplevelse – måske fordi vi havde fem mus. Men det virkede ret balanceret. Udover de godt nok var glade for at tappe deres nature (som man jo ikke bare sådan lige får tilbage).

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.