[M&R] XP

Min næste kampagne A Song of Mountain & Riverland skal spilles med de nye World of Darkness regelsystem (herefter nDoW) + mine småhacks (indtil videre har jeg lavet regler for årstider og delvise succeser). nDoW er ikke et levelsystem, men skillsystem, hvor man køber sig op i ens stats løbede. Det koster mellem 3 og 20 xp at købe sig op i de forskellige stats, alt efter hvilken slags stats det er og hvor meget man har i dem i forvejen. nDoW ligger op til at man som GM ikke uddeler særlig mange xp, ligesom man starter med urimelig få evner. Jeg tænker det er en horrorrollespils ting ligesom man aldrig bliver rigtig sej til noget i Call.

Selvom vores kampagne ikke er horrorrollespil har mine spillere valgt at jeg må uddele særlige mange xp. På baggrund af deres ønsker har jeg lavet en xp-belønnelsesnøgle.

Som oftest scorer man 3 xp.

Aktiv spilperson

Et xp for at havde en aktiv spilperson. Hver gang vi spiller får alle (også dem der er forhindret i at komme) et xp.

 

Efterspilsrapport

Et xp for en efterspilsrapport. Når jeg modtager en efterspilsrapport på e-mail udløser det et xp til alle de spillere der deltog i spilgangen. En efterspilsrapport er en beskrivelse af hvad der skete i spillet. Den kan være på få linjer eller mange sider, det eneste krav er at den beskriver de væsentlige ting der skete i fiktionen. Det er altså ikke nødvendigvis alt der skal dokumenteres. Vi får på den måde skrevet rollespilsfortællingen ned, og jeg får et hint om hvad spillerne synes er væsentligt i den historie vi udspiller.

 

Keys

Hver spilperson har en key. En key er en sætning der definere spilpersonen og som kan sætte spilpersonen i problemer/skabe spil. Fx: “jeg forsvarer de forsvarsløse” eller “jeg lytter ikke til råd og vejledning”. Det centrale ved en god key er at jeg som GM kan spille på den og sætte en konflikt omkring den. Hvis ens key er “jeg forsvarer de forsvarsløse”, så vil jeg sætte scener hvor det at hjælpe (nogle forsvarsløse) konflikter med spilpersons og gruppens andre mål. Fx at en af gruppes centrale bannermand er uretfærdig grov overfor sine forsvarsløse bønder.

Der er svært at lave gode keys og det bliver en udfordring for mig at sætte spilgange op hvor vi får spillet på alle fire spilpersons keys. Spillerne vælger selv deres keys, men hvis man laver for besværlige keys er det ikke sikkert at jeg får dem sat i spil.

Der er to måder man kan scorer 1 xp på ens key: Enten, hvis man følger sin key på trods af det skaber besværligheder for ens spilperson eller gruppen som helhed, eller ved at man ikke følger sin key og opgiver den. Når man opgiver en key skal man lave en ny i stedet. Det er sejt, hvis ens nye key relatere sig til den situation hvor man opgav sin forrige key. Man kan også vælge ikke at følge sin key og alligevel beholde den, så får man bare ingen xp for den, den spilgang.

Spileksempel: Spilpersonen Jorn har key’en “jeg forsvarer de forsvarsløse” og Lord Damp, en af gruppes centrale bannermand, er uretfærdig grov overfor sin forsvarsløse bonde, da han voldtager bondens datter for kicks. Jorn vælger ikke at gribe ind, da det ville få voldsomme konsekvenser for gruppens videre planer at rave uklar med bannermanden. Jorn står umiddelbart ikke til at få sit key-xp for spilgangen, så Jorns spiller laver Jorns key om. Fra nu af vil Jorn altid forsvare sine bannermænds handler, selvom de er grove og uretfærdige. Jorn er blevet pragmatiker og det er alligevel sikkert ikke en holdbar key på sigt, men det gør ikke noget for keys skal ikke være holdbare, de skal bare kunne skabe konflikter og dermed spil.

(Bedre definition af keys og klare eksempler modtages med kyshånd)

Kapitler

Alle får et xp når vi spiller en kapitelafslutning. Et kapitel er en afsluttet helhed såsom en mission, sag, krig, dungeon eller lignede. Jeg tænker hvert kapitel tager omkring to til tre spilgange at spille.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.