[Providence] Chaoskampf II

Hvis du har tænkt dig at spille med i min næste kampagne bør du nok ikke læse videre.

I 1939 starter Anden Verdenskrig. Hvorfor (en del af) verden kastede sig ud i dette er masse af gode økonomiske, politiske og sociale forklaringsmodeller for. De gode af dem er sikkert sande. Kulturhistorisk kan man tolke krigen som et udtryk for det vestlige oplysningsprojekt og kapitalismens iboende fejl.

Første Verdenskrig, Nazismen i Tyskland, Fascismen i Sydeuropa, revolutionen i Rusland, Surrealismen (og før den Dada), eksistentialismen og 30ernes massive økonomiske krise mm. var alle symboler på at der var noget helt galt med det europæiske markedsøkonomiske og demokratiske projekt.

Også var projektet ikke engang ordentligt kommet i gang. I mangel på et bedre navn kan vi kalde projektet for moderniteten. Man kan se de mange brydninger, politiske, kulturelle og økonomiske skandaler i 20erne og (især) i 30erne som kampen mellem den gamle verdensordens modstand og det nye fire moderne menneske. Men måske var det der rent faktisk skete blot at moderniteten viste et hul i verdensordenen. Måske var det ikke så meget en kamp imellem det moderne og det traditionelle, men en kamp imellem det traditionelle og en endnu tidligere meningsløshed.

En konflikt der allerede var der, men som blev afsløret af det moderne blik. Det moderne var ikke noget nyt i sig selv, men en naturlig udvikling af traditionen, hvor vi endnu en gang blev fjenden, det oprindelige, bekendt.

Konflikten er altså mellem det traditionelle og det endnu tidligere.

Stormguden Kaosbæstet
Opstået Oprindelig
Luft Vand
Begær Begærets begær efter begærets ophør
Forklarer verdens sammenhæng Udgør hullet i vores verdensforståelse
Ønsker opmærksomhed Er ligeglad
Forståelig motivation Uforståelig
Overmenneskelig Monster
Ideal Identitetsløs
Garantere mening Afslører den ontologiske meningsløshed
Sædvane Skandalen
Amerikanerne Nazierne
Civiliseret Barbariet
Thor Midgårdsormen
Gud Leviathan

Hjælp mig med at finde flere.

The Kicker

Nu kender jeg ikke særlig meget til hans forfatterskab, men det ovenstående kunne være Lovecrafts påstand. Der hvor jeg adskiller mig fra ham er ved at fremførere den humanistiske påstand:

At måske gav moderniteten os noget mere end traditionen gav os: nemlig det frie valg. Amerikanerne & co. vandt jo krigen over Nazisterne. Og selvom spilpersonerne i min 1938 kampagne ikke ved alt dette, så er der håb. Måske.

Det er vel min kampagnes tema. Samme tema og samnme take på Lovecraft som vi finder i Mignolas Hellboy.

Man er vel fanboy.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.