Look mum no books!

Kan man spille rollespil uden bøger under spil?

Når vi spiller Warhammer, som vi gjorde i går, har jeg måske 8-10 bøger ved siden af mig. I går kiggede jeg i fire af dem, nemlig: Terror in Talabheim (som er den købekampagne vi spiller), Realm of Sorcery, Old World Bestiary og grundbogen. Hvis jeg husker ret kiggede Oliver og René også i hver deres grundbog.

Jeg kan ikke huske at spillede kampagnerollespil uden et mindre bjerg af bøger på bordet.

 

PDF findes, behøver man så bøger?

Det er rigtig fint at tjekke ting i bøgerne under vejs, men jeg er begyndt at overveje at det måske er muligt at lade være? Den næste kampagne, hvor er jeg GM bliver en Vampire kampagne og her står jeg overfor det lidt kedelige problem at jeg er kommet til at give mine Vampire bøger væk. Jeg har måske en revised grundbog og det er det, men til kampagne skal jeg som minimum bruge:

 • En Dark Ages grundbog (helst 20th anniversary)
 • Victorian Age grundbogen
 • En ”normal” Vampire grundbog (20th anniversary ville være rart)
 • The Ventrue Chronicle
 • New York by Night

Derudover bruger jeg også en række andre bøger. Jeg har købt ret mange Vampire bøger på pdf og har de ovenstående (minus Dark Ages 20th anniversary – der har jeg en gammel udgave af Dark Ages). Jeg har ikke rigtig prøvet at skulle tjekke ting i pdf og er bange for at det er for besværligt.

 

Puritaner RPG: Helt uden opslag!

Jeg har også overvejet at køre kampagnen helt uden nogen opslagsværker. Jeg ved ikke om det kan lade sig gøre, men hvis det kan ville det være i Vampire. Reglerne er alligevel åndssvage, så måske ville det faktisk være en fordel at spille uden opslagsværker.

Man skulle selvfølgelig printe noter til spilgangen, lave et npc-rolleoversigtsark (måske med stats, måske ikke) og bykort mm., men så ellers digte resten undervejs: Regler, discipliner, setting, npc-info osv.

På en måde forestiller jeg mig at det ville det være en anderledes og måske endda fri måde at spille på, som kunne være ret awesome.

2 thoughts on “Look mum no books!

 1. Morten Greis

  Sjov ide at ligge bøgerne helt væk.

  Jeg har tænkt lidt over, hvad jeg egentlig selv har af bøger liggende fremme, når jeg spiller med mine forskellige grupper.
  Curse of Strahd – scenariebogen, Players Handbook (3 styk), en DMG og en MM, hvoraf de to sidste bruges meget lidt foruden et hefte med noter.
  Earthdawn (med Nis som GM) – Players guide (4 styk), scenarieteksten, 0-2 supplerende værker
  Dungeon Crawl Classics – Regelbogen (2 styk), scenarieteksten
  Dungeon Crawl Classics med D&D 5th – Players Handbook (2 styk), en DMG og en MM (som ikke bliver brugt under spillet), scenarieteksten
  Hinterlandet – en regelbog, referenceark, scenarieteksten, nogle gange har spillerne en eller flere Hinterlandet mapper
  Den store troldmandsskole – PHB (2 styk), DMG, MM, Gaz 3 Principalities of Glantri, ringbing med husregler (inklusiv en større opsamling af spells og feats fra diverse supplementer)
  Transhuman Space kampagnen – Transhuman Space-bogen, noter og print af de omskrevne TSoY regler
  Delta Green kampagnen – CoC regelbog (vistnok – det er nogen tid siden), Delta Green-bogen og en stak noter inkl. print af husreglerne.

  Jeg har typisk en del supplerende materiale til de enkelte kampagne i trykt form, men jeg medbringer dem sjældent ved selve spilbordet – dels fordi vi ikke bruger dem under spillet, og dels fordi jeg ofte er ude og spille, og papir vejer.

  Svar
  1. johs

   He, rejsende i spillederig 🙂

   Jeg har slidt en del tasker med alt for mange Vampire/Warhammer bøger igennem tiden. Faktisk er det en af grundene til at jeg godt kan lide rollespilsbøger, der udgives i normal bogformat end i klassisk europærisk tegneserie størrelse.

   DoD er bedre for ens tasker end DnD er.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.