Tossehårdt slag! – et simpelt kampsystem

I weekenden for et par uger siden var min ven Kristian i København og besøge mig. Tidligere har Kristian, min ven Ask og jeg spillet one shot rollespil når vi var samlet. Ask og jeg overvejede om vi skulle overtale Kristian til at gøre forsøget igen. Desværre blev det ikke til noget, men jeg blev tændt på at lave noget til næste gang Ask, Kristian og jeg har mulighed for at spille igen.

Når vi spiller er det som oftest ret sjovt, men ender tit også med at tage en del tid. Vi har som oftest kun en aften – som går over i nat og vi slutter spillet om morgen. Vi spiller ofte rock n roll action fantasy med Warhammer eller Drager og Dæmoner som motor. System valget gør at kampe tager tid og vi bruger også tid på at lave spilpersoner. Det virkende fint for os, dengang vi var unge, uden forpligtelser og kunne sove en lørdag/søndag væk. Det kan vi ikke rigtig mere.

En simpel kampagne, et simpelt system

For det første skal spillederen (som altid er mig) lave spilpersonerne på forhånd. Derudover er det måske fornuftigt overveje et andet system end dem vi traditionelle vi traditionelt vælger. Måske skulle jeg bygge et selv? Og fordi jeg var så glad for action’en i Thorvald Stauning – Varulvejæger tænke jeg på at bruge kort fremfor terninger i mit nye system.

Her er mine tanker om et simpelt system der bruger kort til action:

Man har et kort deck med kort der passer til ens spilperson. Din spilpersons handlinger er defineret af kortene.

Kamp og ikke-kamp (non weapon proficiencies)

Kortene består af en beskrivelse ”Er du tosset et hårdt slag”, ”Dristigt rullefald” ect., og en angrebsværdi og forsvarsværdi (mellem 1 og 5). Kortene bruges både i kamp og udenfor kamp. Ikke kamphandlingerne er i bunden af kortet (hvis kamphandlingen er i toppen og omvendt).

Ikke kamphandlingernes beskrivelse kan være noget a la: ”Med nød og næppe” og ”Driftigt”, de har også en værdi (1-3). I virkeligheden har jeg mest tænkt over kampdelen, så ikke-kampdelen er lidt halvbagt (kom gerne med forslag til ikke-kamp ellers forestil dig at det er lidt ligesom kamp, bare anderledes).

kort

Kapow! mangler en forsvarsværdi. (Tidligere design)

 

 

Deck og kort

Man har et deck med 25-30 kort. Man har en hånd på fire-fem kort. I hver runde vælger man hemmeligt hvilket kort man ønsker at spille på hvem (ikke så hemmeligt – man ligger kortet med bagsiden op hen til den spiller/monster man ønsker at spille det på). Når alle har valgt kort, så spiller man sit valg og beskriver handlingen/den situation der opstår. Derefter trækker man et kort fra sit deck til sin hånd.

Som udgangspunkt har ens kort en angrebsværdi og forsvarsværdi og/eller evt. en særlig handling (finker, hjælpe, helbrede, måske magi). Hvis man bliver ramt af et kort med et angreb der har en højere angrebsværd end ens forsvarsværdig, så tager man skade. Når man tager skade fjerner man det antal kort fra sin hånd som man har fået i skade. Altså hvis løven spiller ”Bisk kampløvebid Angreb 3/forsvar 2” og du har spillet ”Lyn stik Angreb 4/forsvar 1”, så bider løven dig imens du lynstikker den. Du tager to i skade, men det er måske ok, da løven også tager to i skade. Hvis du havde fem kort på hånden, så skal du smide to (udover det kort du spilede). I næste runde vil du kun have tre kort på hånden.
Når man ikke har nogen kort på hånden taber man kampen.
Simpelt? Simpelt.

Flugt

Man (både heltene og monstene) kan på et hvilket som helst tidspunkt forsøge at flygte. Hvis man ønsker at flygter er det op til modstanderen at bestemme om man kan flygte. Hvis man får lov til at flygte, så kommer man væk fra kampen. Hvis man ikke får lov til at flygte får man lov til at trække to ekstra kort op på hånden.

(jeg overvejer om det skal være noget af det samme på spil i forbindelse med at man går ned)

Eksempler på kort

 • Er du tosset et hårdt slag! Angreb 4/Forsvar 1
 • Massivt, monotont mosen Angreb 2/Forsvar 3
 • Åh, et sideslag Angreb 1/forsvar 3
 • Cirkel spark, goddammit! Angreb 2/ forsvar 2
 • Lyn hurtige slag, slag Angreb 2/Forsvar 4 – og du har ret til at spille et til kort i denne runde (husk at du stadigvæk kun trækker et kort op i slutningen af runden)
 • Finke Angreb 0/ – du må bytte dette kort ud med det du spillede (sådan at du kan tage det tilbage på hånden). Hverken du eller modstanderen giver hinanden skade.

Nå jo, også skal det orden meget beskrivelse på drengen når man spiller…

4 thoughts on “Tossehårdt slag! – et simpelt kampsystem

 1. Thomas Jakobsen

  Hvis du ikke har prøvet, så skal du få prøvet at spille Guardians of the Multiverse. Det er et sjovt og hyggeligt coop spil. Og så har alle superheltene kort. Der er masser af god inspiration at hente fra det spil.

  Svar
 2. Uffe

  Kan man forsøge at flygte flere gange? Min antagelse er at man ikke kan, da man ellers har endda meget svært ved at tabe.

  Er det meningen man skal lave et deck til hver eneste karakter? Både spillere og modstandere? Det lyder pludselig ikke så hurtigt længere.

  Svar
 3. johs Forfatter

  Fedt, Thomas. Det må jeg tjekke ud. Spiller du forresten brætspil på VC? Hvis ja kunne vi måske tage et spil (hvis jeg kan få VC til at passe med familieliv.

  Uffe: Ja, ømt punkt. Jeg regner med at vi spiller med skrevne spilpersoner, så jeg bygger alle decks (de bliver udvirklet undervejs), så de tager ikke så meget tid under spil. Men der er meget forberettelse. Sikkert også for meget.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.