Fantastiske byer

Se her: det her (nok døde) Indigo projekt er så fantastisk.

Jeg har aldrig læst noget af China Miéville, men efter det her interview med ham på BLDGBLOG får jeg lyst til det.

Oliver har tidligere linket til dette interview med Mike Mignola også fra BLDGBLOG og det er helt sikkert en side man bør holde øje med.

Også bør alle, jeg mener alle, læse Microcosm og især os der synes byer bør være en aktiv aktør/medspiller i vores fiktioner.

11 thoughts on “Fantastiske byer

 1. Oliver Nøglebæk

  Du er en dejlig nørd, Johs.

  Jeg har ikke fået læst interviewet endnu, det sidder og kigger kælent på mig i min reader. BLDGBLOG er en fantastisk blog for mig som arkitekt og gøgler. Tjek også lige det her afgangsprojekt de præsenterer: http://bldgblog.blogspot.com/2010/06/flooded-london-2030.html

  Microcosm ser virkelig spændende ud, jeg nød at læse Edward Rutherfords geografisk-historiske fortællinger om Salisbury, London og Russka, mm. og den her ser ud til at være endnu mere bynørdet.

  Svar
 2. johs Forfatter

  Microcosm er verdens historie fanget og fortalt igennem en by (nu Wrocław).

  Det er en historiebog. En virkelig sej historiebog.

  Jeg tænker man bør skrive noget om tv-serier og byer og rollespil.

  Svar
 3. Oliver Nøglebæk

  Hvordan krydser TV-serier ind i den debat?

  Dresden Files har et glimrende kapitel om hvordan man graver guld ud af byer til rollespilsbrug. For de dovne er der også “The Vancouver Method” som er taget fra tv og filmverdenen: Det er pissedyrt og træls at filme i mange byer i Amerika. Vancouver i Kanada er derimod meget åben og generisk, så mange serier filmer bare klip med vartegn fra den by de skal foregå i og filmer selve handlingen i Vancouvers gader.

  Svar
 4. johs Forfatter

  Tak for The Vancouver Method – det er sejt.

  Jeg tænker mere på hvordan byerne spiller aktivt med i fortællingen i tvserier som Deadwood og The Wire, Rome og selvfølgelig Tremé.

  For Mignola er det mest af alt visuelt og vigtig baggrund, men stadigvæk baggrund. I de tre nævnte tvserier spiller byerne ind som aktører. Deadwood er historien om en by (og derfor er den til tider lidt kedelige). Hamsterdam i The Wire er en meget klart eksempel på hvordan Baltimore spiller ind i den serie (men den gør det også andre steder). Rome og især Tremé handler jo om henholdsvist om Rome og Tremé.

  Det er forskelligt hvordan byerne spiller ind, men de gør som mere end blot baggrund. Men det er forskelligt hvor aktivt byen/området spiller ind i historien.

  Svar
 5. Oliver Nøglebæk

  Jeg vil også tilføje lidt scifi: Babylon 5 bruger rumstationen, der også er en by) Battlestar Galactica er på samme måde en aktiv scenografi i serien.

  Mange serier i små byer bruger dem også tit mere aktivt end generiske storbyserier, fordi hver bygning er unik og har mere narrativ vægt. Eureka, Jericho, Smallville, etc.

  Jeg går og leger med måder at aktivt inddrage byer og steder i spil, på en Systems Matter agtig måde. F.eks. Fate systemet er herligt i at man kan sætte Aspects på steder som spillerne kan bruge til at opnå fordele. Jeg har også anden en idé med at man ved scenesætning kan investere i forskellige locations og så senere benytte den investering til at opnå en fordel. Der er masser af hente i at bruge scenografien aktivt, tror jeg!

  Svar
 6. anne

  Du skal læse Mieville. Han formår at lave fantasy, der siger noget om byer uden at være fesen “urban fantasy”, og fantasy der er seriøst weird. Mit store problem med fantasy er, at det for det meste er så afsindigt trygt og hyggeligt – de fantastiske elementer bliver noget, der gør det tryggere, fordi de sikrer os, at vi ikke skal beskæftige os med noget, der ligner virkeligheden. Og det sker bare ikke med Mieville. Han laver ikke tryg og hyggelig fantasy.

  Start med enten The City and the City eller Perdido Street Station. Jeg er i gang med Kraken pt, og den er ganske fin men virker lidt for meget som om Mieville prøver at være Gaiman.

  Svar
 7. Kristoffer Apollo

  Du må gerne låne min kopi af The Authority-rollespillet. Der kan du spille en superhelt, som kan kontrollere byer. 🙂

  Svar
 8. Thais Munk

  Total forsinket kommentar: Tak for linket og billederne! Det bliver superfedt når jeg skal i gang med min næste kampagne (WH40K er så lækkert på det punkt, for man kan tage sort set alting med).
  Hold kæft er hans ting bare lækre. Det er jo helt åndssvagt så meget der er at komme efter der.

  Svar
 9. johs

  Det var så lidt, Thais. Hvem er det mon ting du synes er lækre?
  Jeg nævner fire forskellige personer i mit indlæg.

  Personligt har jeg svært ved at se hvordan noget af det skulle kunne indgå i 40K, men det er nok bare mig.

  Svar
 10. Thais Munk

  Ja, det var flot formuleret Thais. Jeg tænker på Jesse van Dijk, hvor jeg tjekkede hele hans website ud. Flere af hans ting kan (med lidt god vilje) sagtens bruges i 40K. Måske er det også fordi at jeg går og planlægger en Dark Heresy-kampagne, så alt kan bruges til WH40K lige pt.

  Svar
 11. Johs

  Klart det er fedt. Jeg tror resten af siden var nede, da jeg første gang var inde på det blå projekt. Men du har ret det er pænt meget 40K.

  Ville ønske jeg havde et forhold til settingen.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.