Alex K Uth er død

Alex døde lørdag morgen kl. 7 omgivet af familie og venner. Der er allerede mange som har mindet Alex på Facebook med fine ord og fortællinger. Jeg griber til min blog, fordi jeg synes at det er her mine ord står bedst.

På Orkon, for længe siden

Jeg kendte Alex igennem rollespil og vores fælles kærlighed til fortællinger og leg med ord. Mit første rigtige møde med Alex var på en Orkon, hvor jeg stod i baren hørte/sang med på Jonny Heftys fjolle hiphopnummer ”Muggen Røv”. Alex kom stor smilede og sang med. Muggen Røv er et virkelig dumt nummer, men glæden ved de simple ordspil lyste ud af øjnene på hende. Jeg forestiller mig at det også var glæden ved at dele sangen og teksten med mig som også lyste ud af hende.

Før det møde vidste jeg godt hvem Alex var. Jeg kendte hende både fra hendes virke som scenarieforfatter og for hendes store indsats for Fastaval og rollespilsmiljøet generelt. Klaus Meier skrev i lørdags at: Alex var alt det vores miljø er, når det er bedst. Det er meget sandt.

Arken og Dirtbusters

Som scenarieforfatter skrev hun nogen af de bedste rollespilsscenarier, der er lavet og har samtidig været med til at hjælpe andre forfatter med deres rollespil. De bedste af os formår både at skrive banebrydende scenarier, som rykker mulighederne for hvad vi troede var muligt at udtrykke igennem rollespil, og unikke kunstværker, der står skarpt og bringer store oplevelser. Jeg tror, at grunden til at Fastavalscenarier er verdens bedste rollespil, er at vi er virkelig gode til at blive inspireret af hinanden – og få har inspireret så mange andre forfatterne som Alex. Hendes første scenarie er fra 1990 og det sidste blev den uhyggelige fortælling om Manden med barnevognen fra 2014. Det bedst kendte scenarie er Arken fra 1997, som er en milepæl i dansk rollespil og som er spillet på rollespilsconner og privat et utal af gange siden.

Personligt har jeg haft store oplevelser med Fortæl mig (2003) og Spor (2012), plus en virkelig god læsoplevelse med Ulfheðnar (2006), som er det vildeste inspirerede “mavespil”.

Men Alex inspirerede ikke blot andre, hun gik ikke af vejen for at hjælpe nyere forfattere på vej med seriøs sparring, enestående feedback og som aktiv spiltester. Det var tydeligt at hun elskede rollespil og brændte for udviklingen af rollespilsscenarier.

Også i det praktiske arbejde var hun en drivkraft. Alex dannede det legendariske Dirtbusters, som på en helt unik måde gjorde rengøring af Fastaval til et voldsomt liverollespil med sin helt egen mytologi og galskab. Lars Andreasen har beskrevet at Alex allerede udviklede denne tilgang til manuelt arbejde, da de arbejdede som opvasker ude på Hotel Scandic i Århus tilbage i 1993. Alex til førte det anstrengende arbejde ved industriopvasken en fortælling om en episk kamp imod kaos, som skabte stolthed og et magisk sammenhold omkring et ellers kedeligt job.

I Fastaval regi har Alex haft et unikt blik for at træde til lige der hvor der var brug for det, senest som Infonaut, men også i redigeringsarbejdet med hjemmesiden i tre år i træk, i cafeen og som halvdelen af powerteam ”Mette og Alex”, som var hovedansvarlige for hele connen i starten af 90’erne.

Alex var min ven

Selvom Alex og jeg aldrig mødtes til middage og kaffeaftaler, så nød vi hinandens selskab. Mange har fortalt om at Alex var meget inkluderede, lyttede, omsorgsfuld og ikke mindst ærlig. En omsorgsfuldhed og ærlighed, som hun brugt til at give fantastiske råd. Der er flere som har beskrevet at Alex’ støtte har hjulpet dem igennem svære perioder i deres liv, at de husker og bærer hendes råd videre her 10-20 år efter de har fået dem. Jeg har ikke personligt oplevet at Alex har reddet mig igennem en større krise, men jeg har oplevet at hun var der og lyttede til mig på det helt rigtige tidspunkt på en lidt hård Fastaval. Det var min oplevelse at Alex var der for andre på en rigtig god måde.

Og Alex har lært mig at blive en bedre historiefortæller, da jeg et par gange var med som det tynde øl i en fortællergruppe med Ulrik Lehrskov, Jacob Schmidt-Madsen og Alex. “Du fortæller historier som en bjergbestiger, der først prøver at klarer den ene vej også den anden vej, hvis den første ikke går, Johs”. Hun havde ret og den her tekst er lidt på samme måde, men jeg tænker stadigvæk over at tage en mere lige vej op af bjerget, når jeg fortæller noget.

Sammen med hende lærte jeg en del om at bedømme scenarier på en mindre skabet og ideologisk facon end jeg nok ellers ville, da vi var Fastaval dommerne sammen i 2008. Jeg har været dommer to gange. Første gang var vi væsentlig mere uenige, men der var en god stemning. Uden at forklejne de andre gode og sympatiske dommerne det år, så mener jeg at Alex i den grad var med til at gøre, at vi vores voldsomme uenighed på trods opførte os meget ordentlige overfor hinanden. Personligt kunne jeg ikke opfører mig helt urimeligt sammen med Alex, fordi hun selv var så ordentlig og rolig i sin møde med mig. Så selvom jeg måske var lidt hysterisk i slutningen af vores dommermøde på Fastaval 2008, så kom vi godt i mål.

Her til sommer, så jeg Alex to gange. Sidste gang til pandekagefesten. Første gang var da Nis, Mette og Thomas var ude og male huse hos Alex og Annemette. Det var en dejlig dag i maj. Vi spise den lækreste frokost og nød sommerens sol imens vi arbejdede. Jeg snakkede med Alex om hendes arbejde. Om at hun savnede det og fik hende til at fortælle om det at være tester for en større IT-virksomhed. Vi snakkede ikke særlig meget om sygdommen. Det var da der stadigvæk var håb for at en sidste behandling ville virke og vi holdt begge stædigt fast i det håb.

Alex er død

Nu er Alex død. Siden jeg hørte det har jeg tænkt rigtig meget på Alex, men også på hendes nærmeste venner og den betydning hun har haft for dem. Jeg kan ikke begribe deres sorg og tab, det er så urimeligt at Alex ikke er her mere, men ved at vi kan støtte hinanden i sorgen.

Bisættelsen er lørdag den 29. juni kl. 12.30 fra vort hjem Byager 9, 4330 Hvalsø. Alle er velkommen.

Alex nåede at arrangere dagen inden hun døde og ligesom så meget andet hun skabte, så er jeg sikker på at det bliver en rigtig smuk dag.

Alex blev født den 19. juni 1970 og døde to dage efter hun fyldte 49 år. Udover rollespiller, som jeg kendte hende igennem, så var hun også fantasy forfatter, computerspilsskaber, software test analyst og et hav af andre ting. Hun var et menneske, der gav helt utrolig meget og døde alt for tidligt i livet. Muggen røv.

4 tanker om "Alex K Uth er død"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.