Så er der julekalender. Som lovet har jeg lavet en Warhammer julekalender i år. Bag lågerne gemmer der sig alt fra Carroburgs havnelømler, natmanden Julius Pudz, en lækker middag, en riddervej, en badass elver fra et kommende Fastaval-scenarie og meget meget mere.
Hveranden dag er der Carroburg Fakta bag lågen. Det knytter sig til min kommende Carroburg Bürger kampagne. Hveranden dag er Warhammer Lore-dag og der præsenterer jeg interessant viden og fiktion, som jeg har fundet imens jeg læste op til min kampagne – der er elementer fra 1. og 2. udgaven af grundbogen og officielle sourcebooks, fanzines, scenarier og en enkel analyse af et alexandria.dk opslag.
I dag er det Warhammer Lore-dag og bag den første låge gemmer der sig regn, sne og en gang imellem solskin.
For hvordan bestemmer man vejret i The Old Word?
Umiddelbart er der tre måder:
- Det regner igen. The Old Word er et hårdt sted og mange lange Warhammer-kampagne er foregået i konstant gråvejr. Man kan vælge at ens kampagne altid foregår i et regnfyldt og tåget sceneri. Det giver stemning.
- En anden tilgang er at lade vejret spille en rolle i den fortælling man ønsker at formidle. Vejret spiller en rolle, er en udfordring eller en undskyldning for at plottet rammer spilpersonerne.
“Det stormer og lyner, hestene er givet op og I er gennemblødt. Heldigvis ser I indgangen til en hule og I vælger at søge ly dér. I kommer kun lige ind i huleåbningen også hører I lyden af orksværd der bliver trukket. Initiativ!” - Man kan også slå på de fine tabeller som man finder i artiklen Changing Seasons i fanzinet Liber Fanatica – Volume III. Her finder man fx tabellen “Precipitation & Cloud Cover”, der bestemmer om der fx er “Heavy Clouds, But No Rain” eller “Torrential Rains or Blizzard”. Det er nogen gange sjovt at lade tilfældighederne spille ind på denne måde, men jeg ved ærlig talt ikke om det giver så meget værdi ift. blot at bestemme at det altid regner.
Til gengæld er der i samme artikel en oversigt over gennemsnit temperaturen i de forskellige provinser i de forskellige måneder.
Her kan vi fx læse at tampeturen i Middenland og Riekland (Carroburg ligger i Middenland, men på grænsen til Reikland) i vorhexen (der svarer til december) er -4 grader celsius, så umiddelbart tænker jeg at der er en god chance for snefald i byen på mudderbakken.
Månekalendere og vejrudsigter og almanakker i rollespil har fascinerer mig. Til dels fordi det er så overkill at have, og til dels fordi det er sjovt og mærkeligt at spille efter deres diktat. Det giver nogle sjove benspænd til rollespillet, men andre gange så er det bedre at have vejret til at opføre sig efter stemningen.
Det er godt at vide, at Warhammer rollespillere har lavet samme nørdede ting som mange D&D rollespillere.
Liber Fanatica er fyldt af nørdet artikler. Jeg har ikke læst det hele, men jeg synes især halvakademiske tekster om sprog og årstidernes gang er interessante, så dem har jeg læst et par stykker af. Det er ikke det sidste I hører om den slags.
Jeg ville som udgangspunkt starte med at lade vejret være stemningsskabende. I en normal kampagne ville det nok betyde at variere det, for hvis det altid regner, bliver det forudsigeligt. Men på den anden side, hvis nu det er en del af stemningen at det altid regner, så kan det jo være et fedt element.
Hvis man har en kampagne hvor vejret kan spille en stor rolle (for eksempel hvis meget foregår udendørs) eller hvor man spiller over relativt store tidsrum, tænker jeg at tabeller kan være godt – enten statistiske (som i 3) eller tilfældige (som i 1), så man ikke bare finder på, men at vejret er lidt mere en faktor. Så kan man altid overrule hvis der er gode plotgrunde til det.
Jeg har de sidste år haft stor fornøjelse af at bruge tabeller til at styre vejret – det giver en meget fin oplevelse, når fiktionen ikke altid er 100% styret af spillerne (herunder gm).
Desuden virker det som om, at terningerne altid vil os det bedste – mine spillere har skulle lave indbrud i styrtende troperegn og tordenstorm, holdt havefester i regnvejr, og ikke mindst nydt at jage lommetyve i tåge.
Sjovt. Jeg har aldrig brugt det, men tror også der kan komme interessante situationer ud af det.