[Diaspora] Hvad er “Slipknots”?

Det går langsomt fremad med min Diasporalæsning, som er et forsøg på et hard science fiction rollespil. Det foregår i rummet i en klynge af seks til ti solsystemer. Det eneste der ikke er hard science i spillet er hvordan man rejser fra system til system, iflg. forfatterne. Som læser er hard science ikke mine spiskompetencer og derfor forstår jeg heller den intersolsystem rejseteknologi de har fundet på.

Teknologien hedder “Slipstream“. Den forudsætter at der i rummet er nogle baner mellem forskellige solsystemer, hvor man med den rigtige (slipstream)teknologi kan rejse i overlyshastighed*. Det gør det muligt at rejse mellem solsystemer selvom de ellers ligger langt fra hinanden.Jeg forestiller mig noget a la de rumormehuller man hørte så meget om i 90erne. Så langt så godt.
For at et solsystem kan bruge den der slipstream er man nødt til at ha’ nogle “slipknots”, men hvad de er og hvordan de ser ud, ved jeg ikke. Jeg tror det står i teksten, men det er desværre den del af teksten som overhovedet ikke forstår . Her er hvad der står i bogen:

“Slipstream points (slipknots) are located above and below the plane of the ecliptic for the system, at a distance roughly 5 AU (astronomical units) above and below the poles of each system – a point directly above (and below) the barycenter, which is the point around which all bodies in the system revolve. How close you need to be to this point is determined by the technology level of your slip system – a small device capable of translating the ship across unknown distances pre-determined by hidden geometries.

(Diaspora s. 17)

 

Hvad betyder det? Er der en slags rumstationer, hvor skibene kan “hoppe” fra og til? Ligger de der stationer inde i solen (er solen ikke det punkt hvorom alt matter rotere?)? Hvorfor skal de der slipknots, som jeg går ud fra er noget andre end rumstationer, både ligge over og under the plane of the ecliptic. Hvad mon astronomical units og the plane of the ecliptic er?

Et par sider senere står der noget om “Slipknot Stations”, i forbindelse med at forskellige solsystemer kan ha’ forskellige technology level** (forkortet T og et tal) og derfor har forskellige muligheder for bruge slipstream-teknologien:

“At T2, slipknot stations must thrust constantly (or maintain a thrust, coast, re-thrust pattern, yo-yoing very slowly above and below the knot) in order to stay near the slipknot. As a result, they are expensive to maintain, requiring a constant influx of reaction of fuel and r-mass required is small as the thrust needed is extremely tiny (less than a ten thousandth of a gravity for a Sol-sized system). Poor systems may not maintain a slipknot station at all, however, and most will not bother maintaining one for each knot.

 

At T3, slipknot stations keep their position with photon sails, some aligned to accept pressure from the sun and others maneuvering slowly to accept pressure from laser stations at convenient locations (near fuel or population sources) in orbit in the system.

 

At T4, stations hang at the slipknot with no obvious means to do so. The technology they use to accomplish this is non-Newtonian. It may involve anti-gravity or perhaps some “free” energy source. There may be a way to latch onto whatever the slipknot actually is, and use the knot itself to keep station.”

(Diaspora s. 20)

 

Jeg forstår at der er forskel på de forskellige slipknots alt efter systemets T, men jeg ved stadigvæk ikke hvad de der slipknots er.

 

 

 

*) Hedder det virkelig det på dansk?
**) Technology level går fra T-4 til T4. T-4 er stone age. T4 er on the verge of collapse. Vi er, altså os på jorden i dag, på T-1 (atomic power).

11 thoughts on “[Diaspora] Hvad er “Slipknots”?

  1. monica

    Well..der står jo, at det er over ( og under) fordi den lave level af hoppestation yoyo’er op og ned for at holde sig i sweetspot ( t2) fordi punktet i sig selv svinger lidt. Punktet er noget de helt selv har fundet på( af hvad jeg ved om den slags) og er vel små ormehuller i rummet som belejligt gør at man kan hoppe rundt isteden for at tage en mulliard år pr rejse. 🙂

    Svar
  2. johs Forfatter

    Er det bare det?
    Det der baycenter er altså ikke inde i solen (the point around which all bodies in the system revolve)?

    Svar
  3. anne

    Nej, det er ikke midt i solen. De to slipknots ligger henholdsvis over og under barycentret/massecentret – 5 astronomiske enheder fra det, faktisk, hvilket vist nok betyder fem gange afstanden mellem Jorden og Solen. (Og faktisk er barycentret, som jeg forstår det, ikke lig Solen)

    Jeg tror, det, de forestiller sig, er at solsystemet ligger mere eller mindre som en flad tallerken, og midt over og under det ligger så de to slipknots.

    Mit indtryk er, at slipknots er et fysisk/astronomisk fænomen – måske har de store special effects, måske kan de kun observeres med videnskabelige måleinstrumenter – som optræder i par af en eller anden ligevægtsgrund, og at man med den rigtige teknologi kan bruge slipknots til at rejse til andre slipknots.

    For at bruge slipknots til at rejse igennem, skal man have noget tech sat op, som kan åbne døren. Den tech sidder på en slipknot station, som man skal have til at hænge i nærheden af denneher slipknot. Og det er svært, og hvis man ikke har avanceret teknologi, der tillader stationen bare at hænge der ved brug af ikke-Newtonsk-anti-tyngde-hokuspokus, er man nødt til at sørge for, at stationen ikke driver væk gennem rummet, og det koster penge og er dyrt.

    Og ikke for at være irriterende, men:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Plane_of_the_ecliptic
    (og jeg overvejer, om de ikke mente
    http://en.wikipedia.org/wiki/Invariable_plane )
    http://en.wikipedia.org/wiki/Astronomical_unit
    http://en.wikipedia.org/wiki/Center_of_mass

    Svar
  4. Morten Greis

    Hej Johs,

    Som jeg læser teksten, begynder den med, at vi har slipstrømspunktet (min frie oversættelse af slipknots) liggende over og under “ecliptic plane”. Dvs. ser vi på solsystemet, bevæger planeterne sig pænt rundt om solen, og de ligger mere eller mindre plant rundt om solen (derved de kan skygge for hinanden og lave eklipser).
    Ser vi på solsystemet fra en vinkel – fra siden så at sige – så ligger alle planeterne plant (cirka). Over og under dette plan er der et punkt. Afstanden til punktet over og under, er 5AU (dvs. 5 gange afstanden fra solen til jorden). Punktet er placeret over “barycentret”, som er løseligt det gennemsnitligt tungeste punkt i solsystemet. Umiddelbart antager jeg, at det er solen, og at et slipstrømspunkt befinder sig 5 gange jordens afstand til solen, “over og under” solen.

    Selve slipstrømspunktet er det sted, der tillader rumrejser. Det fremgår ikke af teksten, hvor stort et slipstrømspunkt er, men fordi solsystemet hele tiden er i bevægelse, skal man hele tiden justere sin position i forhold til slipstrømspunktet. Som jeg læser det, så placerer man rumstationer (slipknot stations) ved slipstrømspunktet, men de stationer skal hele tiden justere deres placering.

    For rumskibe gælder det, at de bruger “slip system – a small device capable of translating the ship across unknown distances pre-determined by hidden geometries”, og for åbenbart at smutte af sted på slipstrømmen skal man placere sig ret i forhold til den, og des bedre teknologi, des lettere er det at smutte med slipstrømmen.

    Svar
  5. Per

    Whoa, jeg føler mig tabt bag indtil flere vogne. Jeg forestillede mig det nok som en slags fjern rumstation i systemet, men jeg har aldrig overvejet at prøve at forstå det sådan rent teknisk? Er det nødvendigt, det er jo bare noget vi leger? Jeg forstår fx. heller ikke hvordan en “ion kanon” virker, men det lyder sejt 🙂

    Svar
  6. Johs

    Nej, du har vel ret Per. Mit problem var at jeg overhovedet ikke kunne forestille mig hvad det var for noget samtidigt med at jeg kunne læse mig frem til at det var noget sejt.

    Svar
  7. Oliver Nøglebæk

    Alt sådan noget rumrejse er det pureste gøgl, man skal bare smile og lade som om det giver mening. Jeg kan dog godt lide den rumlige geometri i at trække rumrejseriet ud i den tredie dimension vha placeringen på de der slipstik (som det jo hedder på dansk.)

    Svar
  8. Pingback: [Diaspora] Islands in the Sky < Sort Forsyning

  9. Michael Erik Næsby

    Anne, Morten og Oliver rammer naturligvis tilsammen hovedet på sømmet.
    Jeg vil blot tilføje, at det er lidt sjovt, at en ‘slipknot’, er betegnelsen for den slags knuder bødler benytter, når de skal hænge folk.
    Måske er diasporaen ikke helt uden galgenhumor?

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.