Arkitekturprimer 1650 – 1930, USA, østkyst

Af Oliver Nøglebæk

Federal Style

Du har måske nogen enkelke kirker og palæer i barokstil, men ellers er det ældste Georgian Style fra starten af 1700-tallet og frem til uafhængigheden. Efter uafhængigheden skaber amerikanerne deres egen udgave, Federal Style, som bygger videre på fra de græske og romerske demokratiske/republikanske idealer.

Det er nyklassicisme, græsk eller romersk inspirerede bygninger. Store, tungt udseende, regulære huse. Offentlige bygninger eller velhavendes huse har søjlegang  foran. Oftest bygget helt i træ (inklusive søjlerne!) Alt hvad der er gammelt og oprindeligt er i denne her stil, de store historiske monumenter fra dengang landet var nyt og de slidte ældste villaer.

Tags: Monumental, stoisk, tung, oprindelig

Federal architecture

Massachusetts State House, Boston: Federal Style

 

(Der er også mulighed for hollandsk inspirerede gavlhuse, da de også var i området og det er havnebyggeri.) Det er godt til havneslum hvor alle mulige sære etniciteter holder til.

Historicismen

Senere får du så historicismen, hvor man stjæler fra alle de gamle stilarter til de nye huse. Formen på husene er grundlæggende den samme, men man plastrer gotik og barok ud over. I Amerika får du trævillaer i gotisk stil, der ret hurtigt ligner et haunted house. Man bruger det også til kontorbygninger, hvor det ser endnu mere sært ud med klassiske vinduer og krenelleringer. Det er en degereneret stil med fremmede okkulte elementer fra europas mørke middelalder. Husene gemmer på mange groteske, fremmede, ældgamle ting i deres mørke indre. Jeg tror ikke den er så almindelig i det amerikanske, men der er nok enkelte eccentrikeres villaer i eklektiske historicistiske stilarter.

Tags: Ornamental, dekadent, fremmed

 

Art Nouveau

Og så kommer jugend stilen, som vi kalder den på vores længdegrader, Art Nouveau på fransk og i de engelsktalende lande. Organiske former og buer, let alfeagtigt, overjordisk og okkult. Det er mest i Europa og dermed fremmed for New Englad. Det er sådan nogen former jeg ser spejlet i Lovecrafts beskrivelser af Deep One flitterstads og kunst. Æstetisk xenofobi.

Tags: Organisk, let, mytologisk, okkult, dekadent

Grand Palais, Paris: Art Nouveau

 

 

International Style

Opfindelsen af jernbeton giver mulighed for rigtige højhuse, først bliver de beklædt med samme facadebehandling som ovenfor, men med modernismens indtræden får de deres eget rene udtryk. Et koldt og upersonligt udtryk der hånligt spejler den virkelige verden og ikke lader den komme ind. Helt ren hvidbeton til villaerne, der er helt firkantede og skarpe i solen. International Style, som den kaldes, er perfekt til klinisk elitær opførsel. Den nærmest overkompenserer overfor menneskenes krøllede indre mørke.

Tags: Renhed, volumen, kulde, skarp, moderne

Art Deco

Det nye store i perioden er Art Deco, som amerikanerne virkelig tager til sig, Chrysler bygningen er et perfekt eksempel. Det er en modreaktion på jugendstilens organiske former, med stærk geometri og regulære former, abstraheret og simplificeret. En interessant gren er Streamline Moderne, der tager det horisontale til sig, med lange vinduespartier og runde hjørner. Det er ofte automobilt eller maritimt inspireret, med f.eks. runde vinduer som på skibe. Hvis noget er nyt og smart, så er det art deco eller streamline. Her er livet hurtigt og uden at se sig tilbage.

Tags: Horisontal, hurtig, flashy, moderne

Chrysler bygningen, New York: Art Deco

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.